Lär Ut Privatekonomi i Skolan!

Hittade en gammal artikel i DN som är värd att få mer publicitet – ”Skolan borde lära ut privatekonomi” och vi kan inte annat än att hålla med. Hur många personer blir dagligen blåsta för att de inte kan vardagsekonomi? Det handlar inte bara om alla dessa smslån och liknande.

Ett utdrag:

Det är strax efter lunch och drygt trettio elever i gymnasiets årskurs två i Vittraskolan på Södermalm i Stockholm har bänkat sig för en föreläsning om vardagsekonomi med tyndpunkt på sms-lån. Karolina Kull från Kronofogdemyndigheten blir något förbryllad över svaret ”The Sims”, men får det strax förklarat: ”När det går dåligt för någon i dataspelet ’The Sims’ kommer kronofogden.”

Kronofogden kan också komma om man inte betalar sina skulder i tid, hakar Karolina Kull på, och drar ärendegången för ett obetalt sms-lån – från betalningspåminnelser till utmätning. Eleverna tycks ha ganska bra koll på det hela (trots att ingen av dem läser eller har läst ekonomi), åtminstone fram till att skulden blir ett inkassoärende, men sedan?

Nej, inte många vet att en betalningsanmärkning finns kvar i tre år och att den är en stoppkloss för att få hyreskontrakt, ta lån eller hyra bil.

– När det gäller lån måste man alltid fråga sig: Behöver jag det här? Och redan från början planera för det värsta men hoppas på det bästa, manar Karolina Kull.

Grundläggande saker som att ungdomar inte vet att betalningsanmärkningar sätter hinder för många i 3 år är skrämmande.

Medans religion, geografi, kemi och fysik är grundämnen alla måste gå, så slipper alla lära sig ekonomi. Du kan klara dig i livet genom att vara stendum och inte kunna ett dugg om dessa ämnen. Men kan du inte ekonomi och matte, så är du rätt körd i framtiden.

Läs hela artikeln på DN

Lån

Snabblån

Jämför alla snabblån (smslån) på 500 - 3000 kr. För dig som är i behov av pengar snabbt. Utbetalning inom 15 minuter.

Privatlån

Jämför privatlån från Sveriges största kreditgivare. Låna upp till 350.000 kr till vad du vill utan säkerhet.

Bolån

Behöver du pengar till en ny lägenhet, villa eller fritidshus? Jämför bolån för lägst ränta och bäst villkor.

Billån

Jämför billån för nya och begagnade bilar innan du köper bil.

Kreditkort

Jämför kreditkort, avgifter och villkor innan du ansöker.

Lån

Läs allt du behöver veta om lån innan du ansöker. Krångliga termer? Hur räknar man ränta?