Krav på nya lagar för smslån

Lagar och regler för sms-lån och andra snabbkrediter måste ses över. Annars riskerar antalet skuldsatta, som växer lavinartat, att bli ett samhällsproblem.

Det skriver Finansinspektionen (FI) till regeringen i sin rapport Konsumentskyddet på finansmarknaden. Visserligen betonar FI den enskilde individens ansvar för sina beslut, men pekar på att allt fler medborgare riskerar att bli utan tillgång till grundläggande finansiella tjänster som betalkort och girokonto, därför att de har dragit på sig betalningsanmärkningar, när de inte kunnat amortera de ofta mycket dyra snabbkrediterna.

Under 2007 fanns över 20.000 personer med sådana betalningsanmärkningar registrerade hos Kronofogden. Ã…ret därpå var de närmare 36.000. Unga människor är överrepresenterade, men FI konstaterar att under senare tid har också allt fler äldre sms-lånat och gått i skuldfällan.

FI, som är tillsynsmyndighet för finansmarknadens företag, konstaterar att konsumenternas ställning generellt sett är god. Men det finns områden där skyddet kan och bör bli bättre.

Ett sådant är den traditionella pensionsförsäkringen, det vill säga när försäkringsbolaget bestämmer placeringsinriktning. Här borde reglerna ses över och tillsynen och företagens agerande förbättras.

FI aviserar också att den ska kontrollera att svenska bankers utlandsfilialer och utländska bankers filialer i Sverige har de tillstånd de behöver för sin verksamhet.

TT

Tyck till om Krav på nya lagar för smslån

Tänk på att alltid kontakta respektive kundtjänst och försök avhjälpa eventuella problem innan du skriver en kommentar.Lån

Snabblån

Jämför alla snabblån (smslån) på 500 - 3000 kr. För dig som är i behov av pengar snabbt. Utbetalning inom 15 minuter.

Privatlån

Jämför privatlån från Sveriges största kreditgivare. Låna upp till 350.000 kr till vad du vill utan säkerhet.

Bolån

Behöver du pengar till en ny lägenhet, villa eller fritidshus? Jämför bolån för lägst ränta och bäst villkor.

Billån

Jämför billån för nya och begagnade bilar innan du köper bil.

Kreditkort

Jämför kreditkort, avgifter och villkor innan du ansöker.

Lån

Läs allt du behöver veta om lån innan du ansöker. Krångliga termer? Hur räknar man ränta?