Nyheter

Nyheter om lån och lånebranschen.

Krav på nya lagar för smslån

augusti 13th, 2009

Lagar och regler för sms-lån och andra snabbkrediter måste ses över. Annars riskerar antalet skuldsatta, som växer lavinartat, att bli ett samhällsproblem.

Det skriver Finansinspektionen (FI) till regeringen i sin rapport Konsumentskyddet på finansmarknaden. Visserligen betonar FI den enskilde individens ansvar för sina beslut, men pekar på att allt fler medborgare riskerar att bli utan tillgång till grundläggande finansiella tjänster som betalkort och girokonto, därför att de har dragit på sig betalningsanmärkningar, när de inte kunnat amortera de ofta mycket dyra snabbkrediterna.

Under 2007 fanns över 20.000 personer med sådana betalningsanmärkningar registrerade hos Kronofogden. Ã…ret därpå var de närmare 36.000. Unga människor är överrepresenterade, men FI konstaterar att under senare tid har också allt fler äldre sms-lånat och gått i skuldfällan.

FI, som är tillsynsmyndighet för finansmarknadens företag, konstaterar att konsumenternas ställning generellt sett är god. Men det finns områden där skyddet kan och bör bli bättre.

Ett sådant är den traditionella pensionsförsäkringen, det vill säga när försäkringsbolaget bestämmer placeringsinriktning. Här borde reglerna ses över och tillsynen och företagens agerande förbättras.

FI aviserar också att den ska kontrollera att svenska bankers utlandsfilialer och utländska bankers filialer i Sverige har de tillstånd de behöver för sin verksamhet.

TT

Banker snålar med rörliga räntan

januari 12th, 2009

E24 skriver en intressant artikel om att banken inte vill erbjuda rörlig ränta. Tack vare finanskrisen är bankerna fega med räntan.

Saxat ut artiklen:

När räntorna snabbt sänks är det många som efterfrågar en helt rörlig ränta. Men de svenska bankerna erbjuder som lägst en månads bindningstid. Under finanskrisen har priset på korta lån blivit väldigt högt.

En annan intressant aspekt är hur det påverkar smslån. Från artikeln:

En anledning till att de större bankerna i Sverige inte erbjuder ränta med kortare bindningstid än tre månader är för att det har blivit för dyrt. Priset på korta pengar är just nu högt och tillgången låg. Bankerna tvingas ta lån med längre bindningstid själva och därefter omvandla de pengarna till lån med kort bindningstid, vilket innebär en högre kostnad för banken.

Läs hela artikeln på E24

Tre gånger så många obetalda SMSLån

september 27th, 2008

SVT skriver oroat en artikel om att SMSLån har trefaldigats under första halvåret.

Under första halvåret i år tog kronofogden emot 17.299 ansökningar om betalningsföreläggande angående smslån. Det är mer än tre gånger så många som vid samma period 2007.

-Jag är djupt oroad. Unga människor tar motorvägen in i skuldfällan, säger Jan Ã…kerlund på kronofogdemyndigheten.

Prognosen för 2008 är totalt 35.000 betalningsförelägganden. Det är oklart om de obetalda sms-lånen har ökat på bekostnad av någon annan låneform.

Unga mellan 18 och 25 år hamnar oftast i sms-skuldfällan.

Läs hela artikeln hos SVT

Kommer snabblån bidra med lika många betalningsanmärkningar som mobiltelefoni gör i dagsläget? Eller kommer trenden gå ner när folk vaknar upp och inser att de inte har råd att betala tillbaka innan de ansöker om ett snabblån?

Vi följer trenden och ser vart den leder.

Jämför Privatlån

augusti 2nd, 2008

En ny webbplats har lanserats där du enkelt och snabbt kan jämföra privatlån från olika kreditgivare. Sidan heter Privatresurs och har samlat flera långivare under en sida där du kan söka på just det lånbelopp som du vill ansöka om.

Därefter får du en lista på alla privatlån som passar in på din sökning med lägsta och högsta räntan samt månadsbetalningen.

Jämför alltid innan du skall ansöka om lån, du kan spara flera tusen!

Höjda Boräntor hos SBAB

april 25th, 2008

DN rapporterar att SBAB höjer sina boräntor. När skall de övriga kreditgivarna hänga på?

Det kanske är dags att ansöka om bolån till låg ränta innan priserna stiger.

SBAB höjer boräntorna med mellan 0,03 och 0,25 procentenheter. Efter höjningen får ett bolån bundet i två år en ränta på 5,39 procent och ett lån bundet i fem år får en ränta på 5,55 procent. Den rörliga tremånadersräntan blir 5,40 procent.

Kommer vi få en bolånekris i Sverige precis som i USA så småningom tro?

Lär Ut Privatekonomi i Skolan!

april 25th, 2008

Hittade en gammal artikel i DN som är värd att få mer publicitet – ”Skolan borde lära ut privatekonomi” och vi kan inte annat än att hålla med. Hur många personer blir dagligen blåsta för att de inte kan vardagsekonomi? Det handlar inte bara om alla dessa smslån och liknande.

Ett utdrag:

Det är strax efter lunch och drygt trettio elever i gymnasiets årskurs två i Vittraskolan på Södermalm i Stockholm har bänkat sig för en föreläsning om vardagsekonomi med tyndpunkt på sms-lån. Karolina Kull från Kronofogdemyndigheten blir något förbryllad över svaret ”The Sims”, men får det strax förklarat: ”När det går dåligt för någon i dataspelet ’The Sims’ kommer kronofogden.”

Kronofogden kan också komma om man inte betalar sina skulder i tid, hakar Karolina Kull på, och drar ärendegången för ett obetalt sms-lån – från betalningspåminnelser till utmätning. Eleverna tycks ha ganska bra koll på det hela (trots att ingen av dem läser eller har läst ekonomi), åtminstone fram till att skulden blir ett inkassoärende, men sedan?

Nej, inte många vet att en betalningsanmärkning finns kvar i tre år och att den är en stoppkloss för att få hyreskontrakt, ta lån eller hyra bil.

– När det gäller lån måste man alltid fråga sig: Behöver jag det här? Och redan från början planera för det värsta men hoppas på det bästa, manar Karolina Kull.

Grundläggande saker som att ungdomar inte vet att betalningsanmärkningar sätter hinder för många i 3 år är skrämmande.

Medans religion, geografi, kemi och fysik är grundämnen alla måste gå, så slipper alla lära sig ekonomi. Du kan klara dig i livet genom att vara stendum och inte kunna ett dugg om dessa ämnen. Men kan du inte ekonomi och matte, så är du rätt körd i framtiden.

Läs hela artikeln på DN

Ytterligare Krafttag Mot Mobillån

april 1st, 2008

Dagens Nyheter är het på gröten och fortsätter att skriva om smslån. I den senaste artikeln skriver de om att smslån skapar problem inte bara i Sverige utan i hela Norden.

Konsumentombudsmannen vill ha till lagändringar för att åtgärda ”problemen”.

Ett utdrag ur artikeln:

I dag gör lagen undantag för dessa mindre lån.
Under 2007 kom det in mer än 20.000 ansökningar om betalningsföreläggande till Kronofogden, ansökningar som hade sms-lån som grund.

Till Sverige kom denna typ av lån 2006. I dag finns inte mindre än 24 företag som ägnar sig åt snabba lån via mobiltelefon.

– Finland hade de har lånen redan före oss, säger Agneta Broberg. Men till Danmark och Norge har de kommit ganska nyligen. Island är ännu fritt från sms-lån.

Det blir intressant att följa hur framtiden ser ut för mobillån i Sverige.

Läs hela artikeln här.

Ansök om Mobilån hos dessa kreditgivare:

Mobillån Sverige
Folkia
Kundfinans

Har SMSLån Någon Framtid?

februari 4th, 2008

Med tanke på hur mycket kritik smslån och snabblån har fått den senaste tiden, kan man undra hur framtiden ser ut.

Det kommer troligtvis slå ned på snabblån och hela lånebranschen på internet, genom att det skall ta längre tid för lånen att betalas ut.

Hur det här kommer påverka branschen är inte klart. Det kan ha negativa aspekter för snabba pengar. Men kommer folk sluta ta snabblån?

Vi tror på ett litet bakslag för smslån med nya lagar och regler som måste följas. Men att folk slutar låna pengar är ganska osannolikt.

Det finns alltid ett behov att låna pengar.

Domstolen Slår Ned På SMSLån

januari 30th, 2008

En artikel i Svenska Dagbladet uppmärksammar att företaget Mobil Sverige kan få ett vite om 700.000 kr ifall inte kraven följs enligt konsumentombudsmannen.

Såhär skriver SvD:

Bolaget måste sluta använda avtalsvillkor som ”för lånet gäller att kredittagaren är skyldig att erlägga en kreditavgift med 300 kronor vid lån på 1 000 kronor, 450 kronor vid lån på 2 000 kronor och med 600 kronor vid lån på 3 000 kronor”, om inte avgiften avser en kostnad som företaget har just för den krediten. Annars väntar ett vite på 700 000 kronor, enligt domen.

Över 20 000 anmälningar om obetalda sms-lån kom in till Kronofogden i fjol – och särskilt utsatta är ungdomar och kvinnor, visar siffror TT tagit del av.

Ser det dystert ut för mobillån? Vi får vänta och se.

Läs hela artikeln här.