Info

Information om olika lån, kreditgivare och viktiga saker du bör veta som konsument.

Dagens Ord Om Snabblån

augusti 27th, 2008

Många förutspår en lågkonjunktur. Men hur kommer det i så fall påverka privatekonomin?

Kommer folk att börja ta mer snabblån? Att ta snabblån i takt med att ekonomin sjunker kan vara farligt. Det gäller att ha råd med återbetalningen. Kommer det leda till en ökning av betalningsanmärkningar? Tänk på att alla smslån företag tar en kreditupplysning vid varje ansökan. Därför är det extremt viktigt att bara låna i nödfall och inte för att shoppa loss på prylar.

Det är svårt att förutspå framtiden och allra minst konjunkturer. Se därför till att bygga upp en buffert i fall det skulle gå dåligt för dig. Då kanske du t.o.m slipper ta ett privatlån?

Vi kan även tipsa om gratis fotoalbum för den som pysslar med bilder. Bloggen Extra Pengar har skrivit lite mer.

Lån Trots Betalningsanmärkningar

juli 21st, 2008

Det är inte lätt att ansöka om lån trots betalningsanmärkning. Chansen att bli godkänd är väldigt låg hos banker eftersom du anses som mindre kreditvärdig.

Dock finns det vissa kreditgivare som lånar ut pengar trots betalningsanmärkningar genom säkerhet. Då får du belåna en fastighet eller lägenhet.

Du kan även låna mindre summor via snabblån eller så kallade smslån.

Kreditgivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning:

Kredit365
Meddelandelån
Bluestep

Mikrolån Med Betalningsanmärkning?

juli 10th, 2008

Det finns otroligt många svenskar som är ute efter ett litet lån. Det kan röra sig om någon 1000-lapp, bara för att betala av skulder till vänner och bekanta, för att sköta oväntade räkningar eller liknande. Det är ju absolut inget konstigt med det, men vad händer om du redan har en betalningsanmärkning? Lyckas du komma igenom och få ett mikrolån trots allt?

Kreditupplysning, varför tas det?
Bankerna är tvingade att ta kreditupplysning, annars så har dem ingen garanti för att du är betalningsduglig. Skulle dem ta in en massa kunder med dålig betalningshistorik så måste dem höja räntan rejält. Kunder med betalningsanmärkning är nämligen ofta fast i ett mönster där dem åker dit igen och igen. Att få hyreskontrakt, mikrolån eller generell kredit är bara att glömma.
Det är endast vid lite större banklån, där du har hus och viss garanti
bakom som bankerna kan beakta lån trots betalningsanmärkning. Men även då kan det vara riktigt svårt, speciellt i tider då priserna för lediga lokaler är sjunkande.

Har du drabbats av betalningsanmärkning, men är helt oskyldig?
Vissa råkar ut för betalningsanmärkning trots att dem inte varit medveten om det. Det kan t. ex bero på att du flyttat eller varit utomlands under en period. Oavsett anledning, om du drabbas av ett krav som du inte godkänner så skall dui omedelbart bestrida den.

Skriv och berätta om just ditt fall, t. ex att du inte använt företagets tjänster (om så är fallet), att du inte har ingått något avtal eller inte är skyldig något.

Det du måste ha med är faktura nummer, beloppet på fakturan, datum och ditt namn samt e-postadress. Ta sedan en kopia och skicka iväg det. Gör du på detta viset kan du inte få en betalningsanmärkning, eftersom kronofogden måste fråga dig först.

Läs mer på Konsumentverket.

Franchise, Bemanning och Banklån

juni 30th, 2008

Att starta eget förtetag kan vara jobbigt. Speciellt när man är ny och behöver mycket hjälp att komma ingång. Det är även svårt att veta vilket sortiment som säljer eller vilken bransch man vill satsa på. Ett alternativ kan vara att satsa på franchise.

Med franchise kan du använda ett befintligt varumärke och snabbare komma igång med försäljningen. Ett par kända franchisekedjor är 7-Eleven och Sibylla.

Det kan även vara jobbigt att anställa personal i början. Därför lämpar det sig att använda sig av bemanningsföretag. Fördelen med bemanning är att man slipper tänka på lönehantering, löneförhanding med anställda, det tunga ansvaret och att personal är sjuka.

Bemanning har blivit väldigt populärt på senare tid och kommer troligtvis växa. Som företagare får du betala lite mer för bemanningspersonal men du har även mindre ansvar.

Sist men inte minst krävs det ett banklån för att klara av att lansera sin verksamhet. Få har råd att själva stå för alla startkostnader och insatsen. Vi rekommenderar följande kreditgivare för banklån:

SEB
Freedom Finance
Citibank
Ikanobanken

Mobillån och Ansökningsavgifter

juni 16th, 2008

För att ta ett mobillån krävs givetvis en mobiltelefon med ett mobilabonnemang eller ett kontantkort. När du ansöker om SMSLån tar många långivare ut en ”ansökningsavgift”. Dessa brukar ligga kring 25-50 kr.

Oftast skyltas det inte med dessa avgifter utan de kan hittas i det finstilta. Läs därför noggrant om alla avgifter innan du ansöker!

Alla långivare tar dock inte ut ansökningsavgifter. Ett exempel är Folkia. Där ringer man in istället, och kostnaden är som ett vanligt telefonsamtal.

Du kan även ansöka genom internet som är helt gratis.

Betalningsanmärkningar

juni 15th, 2008

Många långivare gör en kreditupplysning när du ansöker om ett lån. Dock behöver inte detta nödvändigt synas för dig som kund. Det går nämligen att ta kreditupplysningar utan att en kopia skickas hem till dig ifall det är ett företag som tar upplysningen.

UC (upplysningscentralen) har som regel att alltid skicka ut en kopia till dig som konsument. Men det är ingen branschstandard och det finns andra företag som tillhandahåller kreditupplysningar.

En kreditupplysning är viktig för långivarna eftersom det innehåller information gällande din inkomst, eventuella betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden och liknande.

En del långivare kan låna ut pengar trots betalningsanmärkningar. Det gäller mest smslån eller bolån. Det är nästan ingen som lånar ut pengar utan säkerhet ifall du har en betalningsanmärkning.

Se därför till att betala dina räkningar i tid! Har du tagit ett lån och riskerar att få en betalningsanmärkning, se då till att betala denna annars kan det blir svårt att få ett nytt lån i framtiden.

En betalningsanmärkning ligger kvar i 3 år hos en privatperson.

Folklån

maj 3rd, 2008

Folklån är ett privatlån som tillhandahålls av kreditgivaren Folkia. Folkia erbjuder även smslån (mikrolån) från 1000 – 3000 kr.

Folkias Folklån är ett lån utan säkerhet (dvs. att du inte behöver gå in med någon garanti) från 10 000 till 25 000 kr. Du kan välja att betala av det på 1-3 år.

Ansök om Folklån på Folkias webbplats.

Låna Pengar hos Citibank

april 22nd, 2008

Citibank – en av världens största banker tillhandahåller privatlån upp till 250 000 kr utan säkerhet.

Behöver du ta ett lån för att göra om hemma? Varför inte till en avkopplande resa eller kanske en ny bil?

Du behöver inte klargöra för Citibank vad du skall göra med pengarna! Ansökan är givetvis helt gratis.

Läs mer om privatlån från Citibank!

Mobillån Med Betalningsanmärkning

april 1st, 2008

Att ta ett mobillån om man har betalningsanmärkning kan vara svårt. Som tur är finns det många långivare som fortfarande lånar ut pengar till folk med betalningsanmärkningar. Det beror helt på hur många betalningsanmärkningar låntagaren har, därför görs ofta en kreditkontroll och bedömning sker individuellt per låntagare.

Om du behöver låna en mindre summa pengar kan du ta mobillån med betalningsanmärkning hos dessa långivare:

Kredit 365
Meddelandelån

SMSLån Trots Betalningsanmärkning

mars 7th, 2008

Betalningsanmärkning behöver inte vara ett hinder för att få smslån! En del kreditgivare erjuder snabblån till alla oavsett antal betalningsanmärkningar.

En kreditbedömning sker dock utefter deras kreditmall. Därefter baseras hur mycket du får låna eller om du blir godkänd.

Några kreditgivare som tillhandahåller smslån trots betalningsanmärkningar är:

Kredit365
Meddelandelån

Next Page →